СОУ "Иван Вазов" - гр. Своге


Отиване към съдържанието

Главно меню:


Флаг за деня на Антарктида

История > Архив - 2013/2014 учебна година

Това е рисунката на Александър Янев от III а клас на СОУ"Иван Вазов" град Своге, който участва с нея в конкурса за избор на флаг на Антарктида.

Страницата във Фейсбук:

https://www.facebook.com/groups/154649031246711/?fref=ts


В блога на групата, тече отброяването на 100 дни до деня на Антарктида и част от всичките 600 създадени рисунки /през 2012 год./ ще бъдат споделяни в следващите дни. Рисунката на Сашко е за 49-я ден.

Първи декември е обявен за Ден на Антарктида. По този повод през 2012 година е обявен конкурс за рисунки за флаг на Антарктида, с участието на деца от цял свят.

Целта е децата да научат за Антарктида, като място на нашата планета, където народите работят заедно и споделят своите научни изследвания за мирно управлявление на 10% от земята и да създадат проекти за знамето за Антарктида. Тази дейност ще увеличи глобалната осведоменост на учениците за международното сътрудничество чрез Договора за Антарктида - обединение на 50 нации в изучаване на климата и морския живот в Южния океан. Знамената на учениците от цял свят могат да се съберат в Антарктида.

* Антарктика е една от седем континента земята, разположени в южната част на океана.
* Тя е до голяма степен покрита с лед и е дом на животните в океана.
* Антарктическия договор от 1959г. се прилага на континента Антарктида и прилежащата й територия в Южния океан на 60 градуса южна ширина, приблизително 10% от земята.
* Всички териториални претенции към Антарктида са отменени от Договора за Антарктика .
* Антарктида не разполага с флаг, тъй като не е собственост на някоя определена държава.
* Има изследователски станции , представляващи много народи на континента .
* Учените изучават световния климат и морската екосистема , като работят заедно в екип, споделят информация и съобщават за своите заключения в световен мащаб.
* Пингвини, китове, тюлени, риби, миди живеят там и са част от антарктическата морска екосистема.

Дейност:
1. Учениците трябва да изработят знамена, графични изображения, които са вдъхновени от Антарктида - лед и климат, морската флора и фауна, и / или на хората от много народи, които работят заедно .
2 . Изображенията , получени от целия свят за Деня на Антарктида ще бъдат изпратени на Gateway Антарктида в Крайстчърч, Нова Зеландия , откъдето заедно с изследователите ще отпътуват за Антрактида и да бъдат показани в Антарктида на специална тържествена вечеря.


Назад към съдържанието | Назад към главното меню