СОУ "Иван Вазов" - гр. Своге


Отиване към съдържанието

Главно меню:


Дърво на надеждата

История > Архив - 2010/2011 уч.година
Учениците от СОУ " Иван Вазов " град Своге, изразиха своята съпричастност към трагедията на японския народ и направиха своето ДЪРВО НА НАДЕЖДАТА.

D:\Sait SOU\Sabitiq -2010-2011g\За Япония\18_fb9bre.jpg
Error File Open Error
D:\Sait SOU\Sabitiq -2010-2011g\За Япония\021.JPG
Error File Open Error

ДЪРВО НА НАДЕЖДАТА
и нашата съпричастност

с трагедията в Япония


Жеравът е символ на чистотата, надеждата и чудото. След земетресенията може би можем да помогнем на японците само с жерави. Друго не е по силите на един човек, но мисълта и енергията не знаят граници.
Направете си един жерав и го окачете някъде. Те са красиви. А и се правят за няколко минути само, но с тях можете да мислите за Япония.


Легендата за 1000-та жерава

Според легендата, който направи хиляда хартиени жерава това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945 г., умиращо от левкeмия, 12-годишното момиченце чуло легендата и решило да направи хиляда жерава, за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданията. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима - младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав. Садако е написала хайку, което се превежда така:
"
Ще напиша МИР върху крилете ти, и ти ще летиш около света, за да не е нужно децата да умират по този начин."Назад към съдържанието | Назад към главното меню